Het leven is goed, maar er zijn ook momenten van zorg en verdriet. In ieders leven: het verlies van een baan, een ziekte die je leven op de kop zet, twijfel over je geloof, kinderen die het niet lijken te redden, de ouderdom en de daarbij horende verliezen, een dierbare die overlijdt. Momenten waarin je steun kunt gebruiken van iemand anders, al is het maar een luisterend oor.
Omzien naar elkaar is een belangrijke kracht in onze gemeente. Er is daartoe een pastoraal team die samen met de predikant een oog en oor hebben voor het welzijn van de gemeente en van ieder ander die op ons pad komt.
Bijzondere vormen van pastoraat
Het is verdrietig als er iemand is overleden die u liefhebt. Een goede afscheidsdienst helpt bij de verwerking van dit verlies. Het geeft gelegenheid om de overledene de juiste eer te bewijzen, om met elkaar herinneringen te delen en troost te zoeken in woorden en muziek. We weten hoe belangrijk het is om op persoonlijke wijze afscheid te kunnen nemen. Graag denken wij daarover met u mee. U kunt daarover contact opnemen met onze predikant of met de kerkenraad via het algemene mailadres.
Diaconie
De diaconie springt in waar financiële hulp nodig, zowel lokaal als regionaal, nationaal en internationaal. Op lokaal en regionaal niveau helpt zij personen of gezinnen die in financiële problemen zitten door hen te steunen in de gang naar gemeentelijke instanties. Waar geen mogelijkheden meer zijn kan zij geldelijk ondersteunen. Ook is de diaconie actief betrokken bij de voedselbank.
Op nationaal en internationaal vlak heeft de diaconie zich verbonden aan verschillende projecten ter verbetering van de leefsituatie van mensen. Het geld wordt bijeen gehaald middels collectes in de kerk.
INLIA = Internationaal Netwerk van Lokale Initiatieven met Asielzoekers.
Het is een netwerkorganisatie van en voor geloofsgemeenschappen die asielzoekers en vluchtelingen in nood helpen en is opgericht in 1988.
2017, presentatie van Helmer Roelofs over INLIA en de ondertekening van het Charter door de voorzitter van de kerkenraad en de diaconie.
Opgericht als dienstverlenende organisatie voor kerken die het CHARTER van GRONINGEN ondertekenden.
Ook onze gemeente koos, samen met vele andere kerken, daarmee partij voor vluchtelingen en asielzoekers in nood.
WAT DOE JIJ ALS EEN VREEMDELING AAN JOUW DEUR KLOPT EN ONDERDAK VRAAGT?
Zondag 23 oktober 2022 was een druk-bezette Helmer Roelofs aanwezig in onze dienst; hij had ons in zijn functie als medewerker bij INLIA iets te melden: bevlogen schetste hij in het kort de geschiedenis van ons land met de vluchteling … onze landelijk verdeelde houding … de politiek die achterblijft met daadkracht … kortom, de vluchteling die letterlijk en figuurlijk in de kou staat.
Helmer bood namens INLIA ons als Chartergemeente een rode stormlamp aan, als alarmbel, als teken aan de wand: Laten wij met elkaar een lichtend vuur ontsteken dat nooit meer dooft … teken van Hoop, Licht en Perspectief!
Want op 22 september 2022 werd herdacht dat 25 jaar daarvoor in de bossen bij Lheebroek (Dwingelo), een tentenkamp werd geopend voor ongedocumenteerde dakloze vreemdelingen. Dat tentenkamp was een initiatief vanuit de Raad van Kerken in Nederland. En in samenwerking met lokale kerken in Drenthe en INLIA, werd een 20-tal ‘Technisch Onverwijderbare Vreemdelingen’ in deze tenten opgevangen.
Hiermee werd de aandacht gevestigd op het lot van kwetsbare afgewezen asielzoekers die door de Nederlandse overheid zomaar buiten de voorzieningen op straat werden gezet. Red je maar?
Toen: een tentenkamp opgericht door kerken, 1 stormlamp, een verontwaardigde staatssecretaris en woedende politici dat de kerken op deze manier de rechtstaat zouden ondermijnen.