DE LOFZANG GAANDE HOUDEN
Als je aan ieder zou vragen: “Wat wil je het liefst?”
Dan wil ieder een dienst in zijn eigen kerk, met meestal elke zondag de eigen predikant en een organist die het orgel kan laten jubelen …
Dat gemeenten vergrijzen is al decennia een algemeen, welbekend feit en ook een grote zorg, maar momenteel worden predikanten helaas sneller schaars en dus trok het breed moderamen van de classis aan de alarmbel.
Ds. Jan Hommes, onze classispredikant, heeft onlangs een brief aan de kerkenraden gestuurd over de grote zorgen vanwege het grote aantal vacatures bij gemeenten, die op zoek zijn naar een voorganger, een predikant dan wel een kerkelijk werker.
En dat geldt voor grote en kleine gemeenten, voor voltijds en deeltijds, voor combinaties van gemeenten en zij die op zichzelf staan.
De getallen zijn schrikbarend: van ruim 35% op dit moment naar zo’n 50% volgend jaar.
Er is ook weinig nieuwe instroom van studenten bij de PThU en deze zijn uiteraard ook niet meteen beschikbaar.
En ook kerkelijk werkers worden niet in grote aantallen opgeleid.
Het gevolg is dat er in de provincie Groningen al heel wat gemeenten zijn die geen eigen voorganger kunnen vinden, volledig terugvallen op gastpredikanten en hulp van buitenaf.
Wij als kleine PKN-gemeente mogen dus van geluk spreken dat wij wel en ook zo vlot begin 2022 een nieuwe (deel)predikant, da. Gonny de Boer uit Ten Boer, mochten verwelkomen. En omdat zij één zondag per maand voorgaat - dit naast haar o zo belangrijke pastorale taak - zijn wij voor de andere zondagen afhankelijk van gastpredikanten; meestal emeritus predikanten.
Het moderamen van de Protestantse Kerk wil kerkenraden de volgende overwegingen meegeven:
Het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken, waar de Protestantse Kerk lid van is, adviseert: “Blijf zoveel mogelijk thuis en maak gebruik van de mogelijkheid om kerkdiensten digitaal uit te zenden en mee te maken. Als er redenen zijn om fysieke kerkdiensten te houden, met name tijdens de komende feestdagen, dan met maximaal 30 kerkgangers (exclusief “personeel”). (Lees hier het complete advies inclusief de brief van de voorzitter aan de aangesloten kerkgenootschappen).
Minister-president Rutte gaf gisteren (14 dec. 2020) in zijn toespraak ook aan dat er snel gezegd wordt ‘Bij ons kan het met wat aanpassingen toch best veilig? Bij ons zijn toch geen besmettingen geweest? Of wat is nou de bijdrage van specifiek deze groep aan de verspreiding van het virus?’ Binnen de Protestantse Kerk worden deze vragen ook gesteld. En dat is begrijpelijk. Tegelijkertijd zijn gemeenten onderdeel van de samenleving. Welk signaal geeft een gemeente af als zij er voor kiest om open te blijven? Denk als kerkenraad goed over deze vragen na.
Het moderamen benadrukt dat de kerk meer is dan de kerkdiensten alleen. In de toespraak van minister-president Rutte was er extra aandacht voor de kwetsbaren in de samenleving. Het is de roeping van de kerk om aandacht te hebben voor deze groep. Denk goed na over wat uw gemeente tijdens deze lockdown kan betekenen voor mensen die eenzaam zijn of hulp nodig hebben.
Ds. Marco Batenburg, preses generale synode: “De lockdown die gisteren is afgekondigd heeft een immense impact op onze samenleving. Iedereen voelt daarvan de gevolgen en ons dagelijkse leven ziet er de komende weken heel anders uit dan we hadden gehoopt. In deze situatie leven we toe naar Kerst. We vieren de komst van Immanuël - God met ons. Het is mijn gebed dat Zijn licht ons ook in deze situatie zal bemoedigen en leiden.”